Chile - et perfekt klima til vinproduktion

Andesbjergene beskytter vinmarkerne og forsyner dem med vand i den tørre årstid.

 

Geografisk er Chile noget helt for sig.

Landet måler 4.270 km i længden (hvad der svarer til afstanden fra Nordkap til Sahara), mens det blot er 15 km i bredden på det smalleste sted. Der er høje bjerge i øst, ørken i nord, polaregne i syd og hav mod vest.

 

Langt det meste vin i Chile dyrkes og produceres mellem 32. og 38. breddegrad. Normalt ville der være for varmt til vinstokke på de breddegrader, men nærheden af Stillehavet holder varmen i ave. I de chilenske vinområder har man generelt lange og tørre somre, hvilket danner basis for ualmindelig sunde, modne druer. Det tørre klima kunne være et problem, men det klarer kunstvanding med smeltevand fra de høje Andesbjerge.

Derfor får druerne alligevel nok vand, og vinene smager som “sol på flaske”.

 

Fakta om Chile og vinregionerne i landet

 

fakta chile 2016
 

 

 

Konvertering til økologisk og biodynamisk vindyrkning


I det seneste årti har mange chilenske vinproducenter lanceret omfattende programmer for at konvertere til økologisk og biodynamisk vindyrkning, godt hjulpet af Chiles tørre klima og relative mangel på skadedyr.

Den moderne forbruger lægger i stigende grad vægt på bæredygtig produktion, hvilket er årsagen til, at mange producenter derfor vælger denne vej.

 

Chile rangerer som den 7. størte producent af vin i verden, og Danmark er den chilenske vin industris 10. største eksportmarked. De eksporterer ca.70 % af deres vine til andre lande, og drikker selv en billigere og mere rustik vin.

 

Der er lige nu over 250 vinproducenter i Chile, og tallet ser ud til at ville stige, da en ny generation af vinmagere er indstillet på at lave vin i køligere egne af landet med mere risiko. Områder som Casablanca Valley i nord og Bio Bio mod syd vinder derfor frem.

 

 

Vinmarker i Chile

 

vinmarker chile

 

 

På vej mod forfinede og elegante vine

 

Det stabile klima i Chile og den frugtbare jord, betyder at der ikke er lige så stor forskel i årgangene på deres vine, som man ellers ser i andre lande.

En kritik går derfor på, at Chilensk vin mangler lidt karakter og individualitet.

 

Men med udviklingen af vinproduktion i de køligere områder i syd, som Casablanca og Leyda Valley produceres nu også lette og karakterfulde vine på chardonnay. I særligt kølige områder fremstilles også riesling, og en vanskelig drue som pinot noir, som dårligt tåler varme, er også ved at få fodfæste i Chile.

 

Chilenerne råder over nogle af verdens bedste naturlige forudsætninger for at fremstille vin af kvalitet. Det potentiale er de blevet bedre til at udnytte, og noget peger i retning af, at det bedste endnu ligger forude.

 

 

Maycas Limari Chardonnay

 

Maycas Limari Chardonnay

 

Har du fået lyst til at smage noget af den solrige Chilenske vin, kan du eksempelvis prøve denne Chardonnay, som har høstet masser af point fra både Robert Parker og Decanter.

Hvidvinen passer til røget laks og rejer med cremet sauce/dressing. Den har en mineralsk aroma af citrus med subtile noter af gule æbler, hvid fersken og hasselnødder. Smagen er frisk og intens.

 

Maycas Limari Syrah

 

Maycas Limari Syrah

 

Denne Chilenske rødvin lavet på Syrah druen, har høstet 89 point i Wine Pectator og 94 point fra Descorchados.

Smagen er dyb med god fylde, og vinen passer til rødt kød eller lam, gerne med en kraftig sauce til. Du finder Maycas del Limari Syrah her.

 

God fornøjelse med de Chilenske vine, og tak fordi du læste med :-)

 

Mange hilsner fra Lars, Gitte & hele Megavin-holdet.