Fantastisk besøg hos det Sydafrikanske vinhus Spier

Spier vinhuset og området

 

Spier ligger i Stellenbosch i Sydafrika, og blev grundlagt i 1692. Den er dermed en af Sydafrikas mest historiske vingårde.

I dag fremstår gården dog som en moderne gård, med omtanke for både det sociale og det miljømæssige aspekt.

Den sydafrikanske vinproducent blev introduceret på det danske marked af Coop i 1998.

Spier producerer årligt ca. 18 mio. flasker vin, hvoraf Coop (og dermed Megavin) aftager ca. halvdelen. Derfor har medlemmer af Coop´s bestyrelse netop besøgt vinhuset.

 

Under besøget mærker man tydeligt den store viden og smittende entusiasme, som alle medarbejdere hos Spier har overfor deres arbejde.

Cellar Master Frans K. Smit har lavet vin på Spier siden 1995 efter at have dimitteret i toppen af sin klasse. Han voksede op på en spisedruegård, hvilket førte til en dyb påskønnelse af værdien af god frugt. Som resultat deraf mener han, at kvalitetsdruer fra førsteklasses vinmarker er premium-vines essentielle byggesten. Hans mantra er ”at få mest muligt ud af hver vindrue med så få indgreb som muligt”.

 

 

vinbesoeg 

Rundvisning på Spier

 

Spier Wines har egne vinmarker på 400 ha, og driver hertil yderligere 250 ha, der er ejet af mindre farmere. Desuden har de langsigtede kontrakter med 20 vingårde.

Verdens længste vinrute, som er over 800 km lang, går igennem nogle af disse vinmarker.

 

 

vinsalg 

Vinsmagning og salg foregår i denne bygning.

 

Spier fokuserer på kunst og en sund livsstil. Omdrejningspunktet er mad og prisbelønnede vine fra jord-til-bord, og så naturligvis mennesker med fremsynede idéer om, hvordan man kan leve, arbejde og vokse med omtanke for individet og miljøet.

 

 

En stærk holdning til miljøet

Spiers etos – som de kalder The Spier Way – udgør fundamentet for alt, hvad vingården gør. Det er en etos, som er inspireret af viljen til at træde let på jorden og til at yde et meningsfuldt bidrag til samfundet.

 

Spierfarmen er økologisk certificeret, Champion-medlem af Biodiversity & Wine Initiative (BWI) og anerkendt af Fair Trade in Tourism (FTTSA).

 

Spier har en meget omfattende CSR strategi. I denne strategi står bl.a. at virksomheden konstant leder efter kreative måder at få forretningen til at vokse i balance med miljøet og omgivelserne, så de kan være med til at skabe en bæredygtig fremtid.

 

Det er måske store ord, men ser man nærmere deres handlinger, gør de faktisk meget for at leve op til det ønskede mål, lige fra arbejdet med spildevandsrensning til dyrkningen af jorden, og udvikling af andre sociale virksomheder.

 

De genbruger 100% af deres spildevand og over 95% af deres affald, og hvor det overhovedet er muligt, ser Spier på mulighederne for at støtte lokal industri og samfund. Denne støtte kommer eksempelvis til udtryk via Treepreneur-projektet, der opmuntrer folk i fattige samfund til at dyrke træer i bytte for basisvarer. Spiers miljømæssige og sociale initiativer er mange og varierede, og generelt støtter Spier entreprenører ved at hjælpe dem med at opbygge mikrovirksomheder, som er knyttet til farmen.

 

 

Fra jord til bord

Vingården driver egne restauranter og et bageri. Her går de højt op i anvendelsen af friske råvarer. Derfor er ingredienserne til maden dyrket enten på deres egen jord eller hos de nærliggende gårde.

 

Kokkens holdning til maden de serverer til konferencer mm. er, at det skal være enkelt men smagfuldt.

 

Spier har 5000 høns i mobile hønsefarme. Hønsene hjælper med til at gøde jorden og gøre den klar til vinplanterne, men både æg og hønsekød bruges også i madlavningen

 

Både kvæg og høns bliver holdt uden brug af hverken antibiotika eller hormoner.

 

 

hoens 

En af Spiers mobile hønsefarme.

 

Frugt og grøntsager dyrkes uden brug kemisk gødning eller pesticider. Så det er både sund, lækker og bæredygtig mad man får serveret her.

 

 

Spier Arts Academy

Indenfor kunsten tager Spier også ansvar. De har bygget et Arts Academy i Cape Town, hvor de tilbyder spirende kunstnere at komme i lære. Her laver de blandt andet bestilt kunst i samarbejde med kendte Afrikanske kunstnere.

 

Spier Wines køber ikke bare kunst for at udstille det, men mener deres Arts Academy er en vigtig brik i forbindelse med at støtte og stimulere udviklingen af kunstfællesskabet i Sydafrika, samt i at anerkende den afrikanske kulturarv, og sikre den i fremtiden.

 

I forbindelse med COOP´s 150 års jubilæum i 2016 bestilte Coop en mosaikskulptur af Cirkelpigen. Den er lavet af kunstneren Heinrich Joemath og hans team på fem mosaikkunstnere i Spier Farm Studie, et atelier, der ligger på Spier-farmen i Afrika. Mosaikstenene til den store skulptur er alle fundet på Spiers vinmarker, hvilket tilføjer en ekstra dimension til kunstværket.

 

 

cirkelpige 

Den imponerende mosaik af Cirkelpigen.

 

Spier producerer et bredt sortiment af kvalitetsvine. Denne samling vine er inspireret af et Spier kunstprojekt og et resultat af husets vinmagers højt præmierede evne til at lave blends.

 

 

spier3 

Creative block 3

 

Du finder den fyldige Spier Creative Block 3 lige her

Vinen har vundet sølv og flere guld medaljer. Smagen er tæt og blød med en skøn kompleksitet. Serveres eksempelvis til en peberbøf med bagt kartoffel.

 

 

spier5 

Creative Block 5

 

Du finder den lækre Spier Creative Block 5 rødvin her

Vinen har ligesom nr 3 vundet både guld og sølv medaljer. I duften finder du mørke bær samt trøffel, og den passer til krydrede retter med oksekød eller stegt lam.

 

 

Hvis du er blevet inspireret, og har lyst til at vide mere om Spier kan du se mere på deres hjemmeside, hvor der f. eks. er mulighed for at bestille både hotelophold, vinsmagninger, holde bryllup og meget, meget mere.

Se Spier´s side her

 

Vi ønsker jer alle god fornøjelse med vinene fra Spier.

Alderskontrol
For at handle hos megavin.dk skal du være over 18 år.

Er du over 18 år gammel?